1. Elektrische apparaten en installaties
Oude of defecte elektrische toestellen, overbelaste stopcontacten en beschadigde bedrading kunnen brand veroorzaken zonder dat je het meteen merkt. Een slecht onderhouden toestel kan oververhit raken en vonken afgeven, met mogelijk grote gevolgen.
Enkele tips:
- Let op met de aankoop van opladers van smartphones of tablets die veel goedkoper zijn dan gelijkaardige producten van bekende merken. Wees kritisch tegenover deals die “te mooi zijn om waar te zijn”.
- Laad toestellen niet op als je slaapt of niet thuis bent.
- Laat toestellen die defect zijn of waar je aan twijfelt (bijvoorbeeld doordat draden loszitten) herstellen of checken door een vakman.
- Sluit niet te veel toestellen aan op één stopcontact.
- Vat een elektrisch toestel vuur? Trek eerst de stekker uit. Gooi er nooit water overheen!
2. Koken zonder toezicht
Even afgeleid zijn terwijl je aan het koken bent, lijkt onschuldig, maar een vergeten pan op het vuur kan snel brand veroorzaken. Vooral olie en vetten kunnen vlam vatten als ze te heet worden.
Zo kook je veilig!
- Blijf in de buurt als je kookt en zet het vuur uit als je even weg moet.
- Gebruik een kookwekker om te vermijden dat je uit het oog verliest dat er iets op het vuur staat.
- Houd brandbare voorwerpen zoals handdoeken, een pannenlap of keukenpapier op veilige afstand.
- Leg geen metalen voorwerpen (bv. messen en vorken) in je microgolfoven.
- Vlam in de pan? Doof het vuur met een deksel, niet met water!
3. Verwarmingstoestellen en schoorstenen
Een gezellige warmte in huis is heerlijk, maar verwarmingstoestellen en schoorstenen hebben regelmatig onderhoud nodig om veilig te blijven. Ophoping van roet of stof kan brandgevaarlijk zijn.
Waarmee moet je zeker rekening houden?
- Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar reinigen door een gespecialiseerde firma.
- Leg geen spullen zoals kleding of dekens op radiatoren of kachels.
- Zorg ervoor dat je verwarmingstoestel niet te dicht bij meubels of gordijnen staat.
- Gebruik een vonkenscherm bij een open haard.
- Zet je kachel of verwarmingstoestel uit als je de deur uitgaat of gaat slapen.
4. Brandbare materialen en kaarsen
Kaarsen zorgen voor sfeer, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn als je ze onbeheerd laat branden. Daarnaast kunnen brandbare materialen dichtbij warmtebronnen sneller vlam vatten dan je denkt.
Hoe maak je het gezellig én veilig?
- Blijf altijd in de buurt van brandende kaarsen en doof ze voor je gaat slapen.
- Houd brandbare materialen zoals kranten, kleding en gordijnen op veilige afstand van warmtebronnen.
- Houd aanstekers en lucifers buiten het bereik van kinderen.
5. Roken in huis
Een sigaret die niet volledig uitgedoofd is, kan makkelijk brand veroorzaken: in je bed, op een stoffen zetel, in je tuin en zelfs bij je huisvuil. Hou er rekening mee dat sigaretten meerdere uren kunnen smeulen vooraleer ze aanleiding geven tot brand.
Hoe voorkom je dit?
- Rook bij voorkeur buiten.
- Rook je toch binnen? Rook dan zeker niet in bed of op een stoffen zetel.
- Gebruik een stevige asbak en doof je sigaret volledig (bij voorkeur met een beetje water).
- Gooi peuken pas in de vuilnisbak als ze volledig gedoofd zijn.
- Ook e-sigaretten kunnen brandgevaarlijk zijn. Gebruik altijd de originele oplader en laad ze op terwijl je erbij blijft.
Extra tip: rookmelders redden levens!
Een brand kan sneller ontstaan dan je denkt. Daarom zijn rookmelders onmisbaar in huis. Ze waarschuwen je op tijd, zodat je jezelf en je gezin in veiligheid kan brengen. Bovendien zijn ze verplicht in alle woningen in Vlaanderen en Wallonië. In Brussel geldt de verplichting voor huurwoningen.
Je woningverzekering helpt je als het toch misgaat
Hoe voorzichtig je ook bent, een ongeluk is snel gebeurd. Loopt het toch fout en krijg je te maken met een brand in je woning, dan kan je rekenen op je woningverzekering om de schade te dekken.
Bereken hier je premie voor een brandverzekering bij ACM Insurance.
Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder!
Raadpleeg eerst het informatiedocument (IPID) van de woningverzekering Home Serenity voor meer informatie over uitsluitingen, beperkingen, eigen risico's en voorwaarden alvorens de verzekering te onderschrijven. ACM Belgium NV is een Belgische verzekeringsonderneming erkend onder code 0964, handelend onder de commerciële naam ACM Insurance en onderworpen aan het toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, www.fsma.be) en de Nationale Bank van België (NBB, Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, www.nbb.be) - Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel - RPR Brussel 0428.438.211 - IBAN BE43 3101 9596 0601 - BIC BBRUBEBB - Tel. +32 (0)2 673 80 30. ACM Belgium NV werkt samen met de bijstandsverlener AWP P&C NV, handelend onder de commerciële naam Mondial Assistance, Koning Albert II-laan 32, 1000 Brussel, RPR Brussel 0837.437.919, toegelaten onder de code 2769, om tak 18 te verstrekken. Bij een bijstandsaanvraag zullen je persoonsgegevens worden verwerkt conform de richtlijnen opgenomen in hun privacyverklaring. Het Belgische recht is van toepassing op dit verzekeringsproduct. Het contract wordt afgesloten voor 1 jaar. Op het einde van die periode wordt het automatisch verlengd voor een jaar, tenzij één van de partijen het contract opzegt volgens de voorwaarden en de modaliteiten bepaald in de algemene voorwaarden. Elke klacht kan ingediend worden bij ACM Belgium NV, Koning Albert II-laan 2 in 1000 Brussel, of bij de Ombudsman van de Verzekeringen, De Meeûssquare 35 in 1000 Brussel.