Wat is het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec?

  • Een elektrische fiets heeft een hulpmotor met trapondersteuning tot een snelheid van 25 km/u.
  • Bij een speed pedelec biedt de hulpmotor trapondersteuning tot een snelheid tot 45 km/u.

Kan je elektrische fiets of speed pedelec sneller dan 45 km/u? Dan wordt die beschouwd als een motorfiets. Je moet dan de wetgeving inzake motorfietsen naleven!

Wat is een BA-verzekering?

BA-verzekering staat voor Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering. Die vergoedt de schade die jij veroorzaakt aan derden. Voor een auto of moto bijvoorbeeld is zo’n BA-verzekering wettelijk verplicht.

  • Ben jij in fout bij een ongeval, dan zal jouw BA-verzekeraar de schade van de tegenpartij betalen. Voor je eigen schade heb je een omniumverzekering nodig. Heb je die niet, dan draai je zelf op voor je eigen schade.
  • Ben je bij een ongeval in recht, dan zal de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij je schade vergoeden.

Is een BA-verzekering verplicht voor elektrische fietsen?

Neen. Als het gaat over een elektrische fiets met een hulpmotor en een maximumsnelheid van 25 km/u is een BA-verzekering niet verplicht. Als je schade veroorzaakt aan anderen, bijvoorbeeld doordat je even niet goed oplet en tegen een voetganger rijdt, dan zal je familiale verzekering die schade vergoeden.

Moet je een BA-verzekering hebben voor een speed pedelec?

Dat hangt af van de maximumsnelheid die je speed pedelec autonoom (dus zonder trappen) kan halen.

  • Is dat 45 km/u, dan heb je een BA-verzekering nodig. Contacteer ons meteen om dit voor jou in orde te brengen.
  • Haalt je speed pedelec autonoom maximaal 25 km/u, dan moet je geen BA-verzekering nemen. Je familiale verzekering zal de schade vergoeden die je veroorzaakt aan derden.

Bescherm jezelf nog beter met onze aanvullende waarborgen

Naast een BA-dekking bieden we je, bij ons contract Scoot & Bike Serenity, gratis onze Mini Assistance aan. Heb je een ongeval in België, dan helpen we je verder met onze pechservice en met het eventueel wegslepen van je speed pedelec. Is je tweewieler geïmmobiliseerd in het buitenland? Dan repatriëren wij zowel je speed pedelec als jou.

Daarnaast krijg je de kans om jezelf en je speed pedelec nog bijkomend te beschermen via enkele optionele waarborgen.

  • Onze Mini-Omnium dekt diefstal van je speed pedelec, alsook schade door een poging tot diefstal, brand, natuurrampen en aanrijding met dieren. Ook glasbreuk en schade aan je uitrusting (beschermende kledij of helm) zijn verzekerd.
  • Heb je een ongeval zonder tegenpartij of ben je zelf in fout? Dan vergoedt onze dekking Bescherming Bestuurder jouw medische kosten.
  • De waarborg Rechtsbijstand helpt je om je belangen te verdedigen als er zich een conflict voordoet en een minnelijke of gerechtelijke procedure opgestart wordt.

Hier vind je een overzicht van alle dekkingen voor je speed pedelec.

Wat met inschrijvingsplicht, helm en rijbewijs?

  • Een elektrische fiets moet je niet inschrijven. Je hebt geen rijbewijs nodig en moet geen helm dragen (al kan dit wel erg nuttig zijn).
  • Voor een speed pedelec heb je wel een rijbewijs nodig: het gaat om een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs A (motorfiets) of rijbewijs B (auto). Je bent ook verplicht om een helm te dragen. Ten slotte moet je je speed pedelec inschrijven en een nummerplaat aanvragen.

 

Raadpleeg eerst het informatiedocument (IPID) van de scooter- en bromfietsverzekering Scoot & Bike Serenity en het informatiedocument (IPID) van de familiale verzekering Family Serenity voor meer informatie over uitsluitingen, beperkingen, eigen risico's en voorwaarden alvorens de verzekering te onderschrijven. ACM Belgium NV is een Belgische verzekeringsonderneming, erkend door de NBB onder nummer 0964 - RPR Brussel 0428.438.211 en handelend onder de commerciële naam ACM Insurance, met maatschappelijke zetel: Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel - IBAN BE43 3101 9596 0601 - BIC BBRUBEBB. ACM Belgium NV werkt samen met de bijstandsverlener AWP P&C NV, handelend onder de commerciële naam Mondial Assistance, Koning Albert II-laan 32, 1000 Brussel, RPR Brussel 0837.437.919, toegelaten onder de code 2769, om tak 18 te verstrekken. Bij een bijstandsaanvraag zullen je persoonsgegevens worden verwerkt conform de richtlijnen opgenomen in hun privacyverklaring. Het Belgische recht is van toepassing op dit verzekeringsproduct. Het contract wordt afgesloten voor 1 jaar. Op het einde van die periode wordt het automatisch verlengd voor een jaar, tenzij één van de partijen het contract opzegt volgens de voorwaarden en de modaliteiten bepaald in de algemene voorwaarden.

Deel dit artikel op sociale netwerken

Je bent misschien geïnteresseerd in...