1. Pas je snelheid aan: niet elke rit is een race

Elektrische fietsen halen vlot hogere snelheden, maar dat betekent niet dat je altijd voluit moet gaan. In drukke straten, bij slecht zicht of op smalle fietspaden is het slim om je snelheid te temperen. Zo heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties.

2. Een helm kan je leven redden

Een helm is misschien niet verplicht, maar wel een slimme keuze. Zeker bij hogere snelheden van e-bikes kan een val zware gevolgen hebben. Met een helm bescherm je jezelf tegen ernstig hoofdletsel – een kleine moeite voor een groot verschil! Lees hier waarom het dragen van een helm absoluut aan te raden is.

3. Wees zichtbaar – overdag én ‘s nachts

Niet alleen jij moet goed kunnen zien, andere weggebruikers moeten jou óók opmerken. Zorg voor goed werkende fietsverlichting, reflectoren en – als extra troef – felle kledij. Zelfs overdag maakt dat je beter zichtbaar in het verkeer.

4. Check je bandenspanning voor optimale grip

Te zachte banden maken het fietsen zwaar en vergroten het risico op slipgevaar. Maar ook te harde banden zijn niet ideaal, want die bieden minder grip op natte wegen. Controleer dus regelmatig of je bandenspanning correct is.

5. Pas op voor tramsporen en gladde oppervlakken

Een nat putdeksel of een tramspoor kan verraderlijk glad zijn. Smalle banden kunnen vast komen te zitten, met valpartijen tot gevolg. Steek tramsporen altijd schuin over en vermijd natte, gladde plekken zoals zebrapaden en riooldeksels.

6. Rem slim: gebruik beide remmen tegelijk

Een goede remtechniek is cruciaal, zeker bij e-bikes. Gebruik altijd beide remmen tegelijk, zodat je fiets stabiel blijft en je niet plots over je stuur vliegt. Oefen deze techniek, zodat je in een noodsituatie instinctief juist handelt.

7. Blijf uit de dode hoek van vrachtwagens en bussen

Grote voertuigen hebben zones waarin ze fietsers simpelweg niet zien. Vermijd die dode hoek, houd voldoende afstand en positioneer jezelf verstandig, vooral bij kruispunten. Een vrachtwagenchauffeur die jou niet ziet, kan levensgevaarlijk zijn.

8. Blijf gefocust: geen afleiding onderweg

Je smartphone checken of muziek luisteren met oordoppen lijkt onschuldig, maar vermindert je reactievermogen aanzienlijk. Wil je toch muziek? Gebruik dan één oordopje of een open-ear koptelefoon zodat je omgevingsgeluiden blijft horen. En je telefoon? Die blijft beter in je zak tot je veilig stilstaat.

9. Geef je fiets regelmatig een check-up

Een korte controle kan veel ellende voorkomen. Kijk maandelijks even je remmen, ketting, verlichting en banden na. Een goed onderhouden fiets betekent een veiligere en comfortabelere rit.

10. Zorg voor een goede verzekering

Een ongeluk is nooit helemaal uit te sluiten, zelfs als je voorzichtig bent. Met de fietsverzekering van ACM Insurance geniet je van een uitgebreide bescherming tegen schade, pech en diefstal. Waar je ook fietst – thuis, in de stad of op reis – je fiets is wereldwijd verzekerd. Daarnaast zorgen we voor pechverhelping, zelfs tot 50 km buiten België, en indien nodig vergoeden we de kosten van een huurfiets tot max. 7 dagen en € 250. Zo kan je altijd met een gerust gemoed de weg op.

Bekijk hier alle waarborgen van een fietsverzekering van ACM Insurance.
Meer weten? Neem dan contact met ons op!

 

Raadpleeg eerst het informatiedocument (IPID) van de ACM Insurance Fietsverzekering voor meer informatie over uitsluitingen, beperkingen, eigen risico's en voorwaarden alvorens de verzekering te onderschrijven. ACM Belgium NV is een Belgische verzekeringsonderneming, erkend door de NBB onder nummer 0964 - RPR Brussel 0428.438.211 en handelend onder de commerciële naam ACM Insurance, met maatschappelijke zetel: Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel - IBAN BE43 3101 9596 0601 - BIC BBRUBEBB. ACM Belgium NV werkt samen met de bijstandsverlener AWP P&C NV, handelend onder de commerciële naam Mondial Assistance, Koning Albert II-laan 32, 1000 Brussel, RPR Brussel 0837.437.919, toegelaten onder de code 2769, om tak 18 te verstrekken. Bij een bijstandsaanvraag zullen je persoonsgegevens worden verwerkt conform de richtlijnen opgenomen in hun privacyverklaring. Het Belgische recht is van toepassing op dit verzekeringsproduct. Het contract wordt afgesloten voor 1 jaar. Op het einde van die periode wordt het automatisch verlengd voor een jaar, tenzij één van de partijen het contract opzegt volgens de voorwaarden en de modaliteiten bepaald in de algemene voorwaarden. Elke klacht kan ingediend worden bij ACM Belgium NV, Koning Albert II-laan 2 in 1000 Brussel, of bij de Ombudsman van de Verzekeringen, De Meeûssquare 35 in 1000 Brussel.

Deel dit artikel op sociale netwerken

Je bent misschien geïnteresseerd in...